FMI anticipeaza si pentru 2011 riscuri de crestere a preturilor pentru alimente si energie in Romania, generate de o posibila "revitalizare" a preturilor marfurilor pe plan mondial, iar continuarea deprecierii monedei nationale ar pune o presiune suplimentara pe rata inflatiei, potrivit FMI.
FMI mai arata ca o continuare a deprecierii monedei nationale ar genera, de asemenea, presiuni asupra preturilor de consum.
Pe parcursul anului trecut, moneda nationala a fost mai puternica in prima parte a anului, dar s-a depreciat usor in a doua jumatate, pana la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra cresterii preturilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobila, ale caror tarife sunt calculate in euro.
Pe de alta parte, institutia financiara considera ca efectele de runda a doua ca urmare a majorarii TVA ar putea fi mai mici decat cele proiectate, astfel ca este propabila incadrarea inflatiei in intervalul tintit de BNR pentru acest an, 2-4%.
Rata inflatiei s-a plasat la 7,96% anul trecut, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii.
Cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), cu ponderi mari in cosul utilizat de INS.
La alimente, cea mai mare crestere de pret a fost consemnata la cartofi (45%), iar scumpiri importante au mai fost inregistrate si la alte produse alimentare, cum ar fi legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).
Pe partea marfurilor nealimentare, preturile la energia termica au urcat cu 12%.
Pentru 2010, banca centrala a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, in contextul in care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in noiembrie ca banca centrala a calculat ca impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale.
BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual, iar majoritatea analistilor economici se asteapta ca nici in 2011 inflatia sa nu se incadreze in nitervalul tintit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu